Vad är lågintensiv träning? Lär dig grunderna här!

Vad är lågintensiv träning, egentligen? Vi är med stor sannolikhet många som ställt oss den frågan när vi hör talas om det från kollegan, syrran eller i omklädningsrummet på gymmet. Här får du äntligen svaret!

vad-är-lågintensiv-träning

Vad är lågintensiv träning?

För att definiera lågintensiv träning måste vi först presentera dess totala motsats: den högintensiva träningen, eller HIT, som akronymen lyder. Under den sortens träningspass ska din puls gärna ligga på max länge, du ska få mjölksyrekänningar och du bör ta ut dig ordentligt, ofta i intervaller. Det är kort och gott en energifylld och tidseffektiv typ av träning.

Till den lågintensiv träningen, däremot, hör all slags konditionsträning som görs i ett, för utövaren, relativt långsamt tempo. Det kan vara att simma, promenera, gå i trappor, utföra trädgårdsarbete eller jogga. Du som tränar ska känna att du ligger på ungefär 50-70% av din maxpuls. Det medför att du orkar utföra aktiviteten under en längre tid, ungefär en halvtimme eller mer. En bra måttstock för lågintensiv träning är också att du ska kunna prata utan att flåsa, under tiden träningen utförs. Det är alltså högst individuellt vad lågintensiv träning innebär. För en person kan det vara en lätt jogg, för en annan en rask promenad.

Lågintensiv träning är träning för alla!

Vad är det då med lågintensiv träning som gynnar dig som motionär? En hel del, faktiskt. Till att börja med är lågintensiv träning enkel att anpassa efter olika personers behov. Har du haft ett längre träningsuppehåll? Är du i pensionsålder? Har du problem med överbelastning av leder? Då är lågintensiv träning perfekt för dig, eftersom den utförs efter just dina förutsättningar. Du som nybörjare får säkert också en kick av att du klarade passet – och har då kanske inte lika svårt att gå tillbaka till träningen nästa gång.

Hälsofördelar med lågintensiv träning

Lågintensiv träning har många goda hälsoeffekter. Till exempel är lågintensiv träning utmärkt för att sänka ditt blodtryck. Både risken för att få hjärt- och kärlsjukdomar samt benskörhet minskar. Dessutom använder lågintensiv träning mestadels fett som bränsle, medan högintensiv träning förbränner främst kolhydrater. Så om du under träningen vill förbränna fett är lågintensiv träning ett bra och skonsamt sätt för kroppen att göra det på. Denna sorts träning lovar också just låg belastning på kroppen, vilket gör att risken för att du skadar dig är lägre. Du kommer troligtvis även att återhämta dig lättare från den.

Med detta sagt är högintensiv träning inte den lågintensiva träningens nemesis. Tvärtom går de bra att kombinera, även för nybörjare, då de har olika goda påföljder.

Nu har du lärt dig vad lågintensiv träning är och kanske är sugen på att börja träna hos oss på World Class? Kontakta din närmaste träningsanläggning – vi hjälper dig gärna att komma igång!