Varför stretchar man efter träning? Vi listar för- och nackdelar.

Vi har alla hört det på diverse träningspass och på gymmet: “Glöm inte att stretcha efteråt!” Men hur viktigt är det att följa detta råd? Förbättras egentligen din fysiska prestation? Varför stretchar man efter träning, helt enkelt?  

alexander-mils-684487-unsplash

Vad är stretching?

Låt oss först bena ut vad vi menar med stretching. Stretching innebär att på olika sätt sträcka ut dina muskler, vilket ofta görs utan redskap.

Det finns två olika sorters stretching: dynamisk och statisk. Statisk stretching är kanske den som flest vardagsmotionärer känner till, då den görs genom att man tänjer ut en muskel och håller kvar den positionen under 30-60 sekunder. Vid dynamisk stretching rör du dig under själva utförandet, fram och tillbaka, från ett ytterläge till ett avslappnat. Denna typ av stretching brukar föredras av idrottsutövare som behöver ha mycket rörlighet, såsom dansare.   

Varför stretchar man efter träning? – Fördelar

1. Förbättra rörligheten

I sporter där rörlighet är en nödvändighet brukar stretching utgöra en stor del av träningspassen. Och det med all rätt. För att uppnå en större flexibilitet i kroppen är det väldigt viktigt med stretching, gärna kombinerat med andra sorters rörlighetsträning. Tittar man på elitidrottare inom till exempel friidrott brukar de lägga mycket tid på att stretcha – vilket inte är en slump.

2. Motverka stelhet

Att stretcha är en förebyggande toppkur mot framtida korta muskler. Att inte tänja ut dem alls ökar risken för att de inte ska bli så långa som möjligt. Istället kan de då bli styva längre fram i livet. Men regelbunden stretching gör gott för vigheten och ser till att stelhet i både leder och senor håller sig borta.

3. Medveten närvaro

Många ser stretching som en självklar avslutning på ett träningspasset, vilket i sig kan ha en stor fördel. Genom att ägna tid och uppmärksamhet åt stretchingen kan du faktiskt uppleva samma känsla som efter ett härligt yogapass – lever du dig in tillräckligt mycket i rörelserna samt är eftertänksam kring din kropp och hur det känns i olika delar av den när du utför rörelserna, kan du uppleva ett slags medveten närvaro, även kallad mindfulness. Det kan i sin tur öka din känsla av ro och till och med minska eventuell ångest.

Varför stretchar man efter träning? – Nackdelar

1. Förvärrar för överrörliga

Överrörliga ska akta sig för att stretcha efter träning. Risken finns att deras leder sträcks “för långt”, så att de fastnar i ytterlägen där till exempel armen eller benet inte bara är rakt, utan tänjs ännu mer. Att råka hamna i dessa ytterlägen kan vara skadligt, så därför ska man akta sig för att stretcha leder som är överrörliga.

2. Saktar ned rehabilitering efter skada

Stretching kan vara ohälsosamt inom 48 timmar efter att man råkat ut för en sträckning eller bristning, eftersom det inte hjälper kroppen med att återhämta sig från skadan. Efter att två dygn har gått kan lite stretching däremot innebära en knuff i rätt riktning för rehabiliteringen.  

3. Förhindrar inte träningsvärk

En av de största myterna kring stretching efter träning handlar om träningsvärk. Många tror att de, tack vare att stretcha efter ett hårt pass, kommer att få mindre träningsvärk de kommande dagarna. Men detta stämmer troligtvis inte. Majoriteten av forskningen inom området tyder på att det inte finns något samband mellan mycket stretching och minskad träningsvärk.

Är du nyfiken på vad stretching och träning kan gör för dig? Vi på First Class Gym hjälper dig gärna att ta fram ett motionsupplägg som passar just din fysik och livsstil. Välkommen att kontakta din närmaste anläggning!