Vilka muskler tränas vid löpning?

Löpning är en typisk året runt-sport som många av oss ägnar oss åt både inomhus och utomhus. Att det är bra för att hålla konditionen uppe vet många, men vilka muskler tränas vid löpning? Läs vidare för att ta reda på det.

muskler-som-tranas-av-lopning

Löpning – den bästa läkaren?

Precis som mycket annan träning i lagom mängd stärker löpning en både psykiskt och fysiskt. Det stärker skelettet så att risken för benskörhet minskar, den stabiliserar insulinutsöndringen och stödjer immunförsvaret. Regelbunden löpning är helt enkelt en väldigt god investering i din nuvarande och framtida hälsa. Men nu över till den muskelmässiga delen av träningen. Låt oss titta på några av de muskler som tränas vid löpning!

Vad tränas vid löpning?

1. Bålmuskulaturen

Att bibehålla en rak och något framåtlutad hållning under löpning är viktigt för att kunna andas så enkelt som möjligt och ta dig framåt på ett smidigt sätt. Därför är det viktigt med stabila bålmuskler, det vill säga magmusklerna både framtill och på sidorna samt de nedre magmusklerna. Dessa tränas dessutom “automatiskt” vid löpning – rygg- och magmusklerna dras ihop statiskt för att hålla din core, som muskelgrupperna också kallas, stabil under hela löppasset. 

2. Ben och fötter

Naturligtvis spelar benen en stor roll i löpandet. De fyra muskler som finns på lårens framsida dämpar fallet när din fot når marken, gör att knäna kan böja sig i löpsteget och sträcker dem raka igen när det behövs. I tätt samarbete med framsida lår hittar vi de tre muskelmusketörerna som tillsammans bildar hamstringsmusklerna på baksidan av låret. Ansvaret för att kunna ta emot all kraft och din kroppsvikt i löpsteget har musklerna i fötter, fotleder och vader. Alltifrån muskler i fotsulan tibialis anterior i smalbenet bidrar till att benen inte viker sig och att du kan fortsätta ta nästa löpsteg. 

3. Rumpa och höft

Kroppens största muskel får inte vila under löpning. Gluteus maximus, som rumpmuskeln heter på latin, gör tillsammans med hamstringsmusklerna en stor del av det arbete som gör att du rör dig framåt när du springer. Dessutom jobbar höftflexorerna, en grupp muskler på höftens framsida, för att dra ditt ben tillbaka uppåt i position för att landa mot marken.  

4. Hjärtat

Du höll väl inte på att glömma att hjärtat också är en typ av muskel? Hela cirkulationssystemet ser till att bl.a. de ovan nämnda musklerna får syre och näring för att kunna fortsätta arbeta. Löpare som tränat länge och ordentligt har därför starkare hjärtan, som kan pumpa mer blod per hjärtslag jämfört med en nybörjarlöpare.  

Löpning på First Class Gym

Vi på First Class Gym älskar löpning. Därför vill vi se till att du som motionär kan ägna dig åt det på alla våra träningsanläggningar, oavsett vilken nivå du befinner dig på. Prova något av programmen på våra löpband eller besök First Class Gym Västerås, där du har tillgång till ett 6000 kvadratmeter stort gym med egen löparbana. Välkommen!